Produkty ekologiczne kontra konwencjonalne

Czy jesteś świadomy, czym różni się zdrowa, ekologiczna żywność od masowej, marketowej i giełdowej?

Produkty

Naturalne i ekologiczne

Konwencjonalne 

  •  budują zdrowie
  •  zawierają ok 60% więcej antyoksydantów, które budują odporność i opóźniają proces starzenia się, przyspieszają odbudowę i regenerację komórek, usuwają chorobotwórcze wolne rodniki, które atakują organizm
  • zawierają więcej związków mineralnych m.in. żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, wapnia a także tłuszczów omega-3 i witamin.
  •  zawierają znacznie mniej azotanów, co pozwala wchłonąć z żywności więcej witamin i minerałów oraz ma działanie profilaktyczne chorób nowotworowych
  •  zawierają mniej metali ciężkich takich jak rtęć, arsen, ołów i nawet o 50% mniej kadmu, które zatruwają organizm i są rakotwórcze
  • w produkcji nie stosuje się pestycydów, dzięki czemu ogranicza się ryzyko chorób nowotworowych, zaburzeń hormonalnych i uszkodzeń systemu nerwowego 
  •  oczyszczają i uszczelniają jelita, dzięki czemu wszystkie witaminy i minerały zostają wchłonięte i przyswojone przez Twój organizm
  •  budują silną florę bakteryjną przewodu pokarmowego i wydalniczego, przez co wzmacniają odporność na bakterie i grzyby
  • pozytywnie wpływają na układ nerwowy, wzmacniają odporność na przemęczenie
     
  • usprawniają pracę wszystkich organów
     
  • oczyszczają układ krwionośny, uszczelniają żyły, zmniejszają ryzyko chorób serca
     
  • odbudowują DNA
     
  • chronią przed chorobami nowotworowymi
     
  • pozytywnie wpływają na gospodarkę hormonalną
     
  • regulują poziom cukru we krwi, poprawiają trawienie, koncentrację, jakość snu
     
  • są polecane w szczególności dla dzieci, kobiet w ciąży, karmiących piersią, osób z obniżoną odpornością i problemami zdrowotnymi.

 

  • negatywnie wpływają na zdrowie
  •  mają nawet o 60% mniej antyoksydantów od ekologicznych, co wpływa na obniżenie odporności i przyspiesza proces starzenia się
  • zawierają niewielkie ilości minerałów i witamin, które w przypadku nieszczelnego jelita cienkiego nie zostaną przyswojone
  •  zawierają wysokie ilości azotanów, które powodują sinicę, niedokrwistość, zaburzenie funkcjonowania jelit, przyswajania witamin oraz nowotwory; mogą drażnić śluzówkę jelita cienkiego i wywoływać zespół złego wchłaniania, uszkadzać struktury mózgowe
  • zawierają do 50% więcej metali ciężkich powodujących przewlekłe zmęczenie, brak energii a w konsekwencji zmiany nowotworowe
  • pestycydy stosowane w produkcji żywności mogą spowodować trwałe uszkodzenia szczególnie u kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci do 15 roku życia
  • zawarte w nich związki chemiczne, dziurawią jelita, przez co witaminy i minerały zostają wydalone wraz z resztkami pokarmu
  • uszkodzone jelita pozwalają na rozwój grzybów i drobnoustrojów, które łatwo przedostają się do krwioobiegu i zajmują kolejne organy, uszkadzając je
  • obciążają układ nerwowy, przez co zwiększają podatność na stres
  • osłabiają odporność na choroby
  • obciążają układ krwionośny, przyspieszając powstawanie chorób sercowo-naczyniowych
  • uszkadzają DNA
     
  • zawierają związki chemiczne wywołujące choroby nowotworowe
     
  • zaburzają gospodarkę hormonalną
     
  • słabe odżywienie komórek mięśni i mózgu może powodować
    problemy trawienne, wahania nastroju, depresje, słabą koncentrację i jakość snu, cukrzycę
     
  • są tańsze niż ekologiczne, jednak spożywane regularnie będą osłabiały siły witalne człowieka